I den sjätte rolfing sessionen behandlas baksidan. Framför allt i syfte att få ditt korsben (sacrum) till att må bra i sina dubbla funktioner: att vara en del av bäckenet och att vara en del av ryggraden. Benen bör kunna röra sig fritt från bäckenet; bäckenet bör kunna röra sig fritt från ryggen och ryggraden ska ha en egen rörelse, fritt frå strukturerna under. Och samtidigt ska de alla samverka och rörelsen (tex gång) ska transporteras från fötterna hela vägen upp till (så småning om) huvudet.
Allt det man jobbat med i tidigare sessioner får nu en genomgång från ett perspektiv från baksidan. Hur väl fungerar övergången av rörelse mellan kroppens olika delar? Kan korsbenet röra sig med bäckenet OCH med ryggraden?
Intressant att fokusera på den del av kroppen vi aldrig ser. Den del som dock alltid ska finnas där och tillhandahålla ett stöd. Att vara medveten om sin baksida är som att ge kroppen en utgångspunkt, en plats där rörelse startar.
För mig personligen handlade denna session om att äntligen få lite tyngd i bakre delen av bäckenet, så att svanken blev lite mindre. Mitt korsben har ockå en gång ställt sig på kant (vänstra sidan poppade upp) vilket har gjort att jag haft en del smärta där. Den är borta nu. Dessutom hittade jag ett stöd i ryggen (serratur posterior inferior) vilket gör att jag kan hålla mig mer upprätt med mindre kraft. När sessionen var klar kände jag mig upprätt och stolt i hållningen, stark och samtidigt elegant.
Frågot att utforska i samband med denna session eller annars skulle kuinna vara:
– Har din personlighet en ”mörk” sida? Vad gömmer sig där?
– När du blir rädd, drar du ner svansen eller spänner du rumpan då?
Svanskotan behandlas även i denna session. En fråga som Rolfaren alltid ställer i session nummer sex handlar om du någon gång ramlat och slagit i din svanskota. Vilket barn (i Sverige i alla fall) har inte ramlat rejält på rumpan på isen för att lära sig att åka skridskor eller i skidbacken? Och om din svanskota är sne så är hela din bas, basen för allt rörelse, också skev.
Hur väl känner du din baksida? Hur väl kan du identifiera rörelse i din baksida? What do you really know about the dark side of the moon? 🙂
Kram, Åsa