Din kropp är fantastisk. Min med 🙂 En kropp är en riktigt cool pryl. Vad vi än kräver av den, många timmar framför datorn på jobbet, tunga lyft i trädgården, tunga lyft på gymmet, häftiga rörelser på yogamattan eller dansgolvet: kroppen fixar det. Kanske inte alltid som vi hade tänkt eller önskat men kroppen löser problemet. Kroppen är den ultimata problemlösaren. Och det är kroppens stora tillgång, dess anpassningsförmåga. Men också dess stora svaghet. Men med medvetenhet och uppmärksamhet så kan svagheten tonas ner och styrkan få ta större plats.
När du gör något med kroppen så är det oftast rörelser som sker mer eller mindre med automatik. Rörelsemönster som övats in under längre tid, rörelser (t ex gå, andas, sitta, kommunicera, diska, bära din väska) gör vi mer eller mindre utan att tänka. Och det är ju tur! Annars skulle inte mycket bli gjort 🙂 Tyvärr är många sådana inövade rörelsemönster långt i från optimala. Och är det något vi gör många gånger på en dag (t ex andas) kan det råka bli så att vi lägger mycket tid på att förstärka ett mindre bra beteende. För att bryta ett beteende, att ersätta ett mönster med något annat, krävs medvetenhet. Och för att bli medveten behöver du ha tid. Tid att uppmärksamma beteenden och rörelsemönster. Dvs du kan inte göra 17 saker samtidigt. Och, du kan inte göra dem snabbt.
Min yoga är numera väldigt långsam. När jag tittar i backspegeln så kan jag ömsom skratta och gråta över var jag har varit och vad jag har gjort med kroppen. Bara för ett par år sedan så var mina yogaklasser rena energibomber! Oj vad det spändes, sträcktes, spretades och kämpades! Jätteroligt och häftigt med kraft och energi men många dåliga mönster både skapades och befästes i kroppen under denna tid. Mönster som jag idag lägger mycket tid på att bryta.
Vad skulle ett sådant mönster kunna vara? Ta ryggen som exempel. Du kanske yogar regelbundet. Du vet att bakåtböjningar är bra. Men, är du medveten om hur du böjer ryggen bakåt? Nacken och svanken är de delar som lättast och enklast böjs bakåt i de flesta kroppar, de har en lordos (bakåtböj) i sin naturliga form. Bröstryggen däremot har en kyfos (framåtrundning) som sin naturliga form. Om du inte tänker på hur du böjer ryggen bakåt är risken stor att det är nacken och ländryggen som ser till att lösa ”problemet” med bakåtböjningen medan bröstryggen kanske inte blir delaktig alls. Du ber kroppen om en bakåtböj och kroppen levererar en bakåtböj. Men den blir kanske inte där du behöver den. Är du beredd att börja om? Att backa? Göra rörelsen mindre så att kroppen hinner hitta ett nytt sätt att lösa problemet på? I många yogaklasser är tempot högt. Och vi vill vara duktiga. Vi vill göra som alla andra. Det finns sällan tid och utrymme att experimentera och hitta sin egen väg. På mina klasser sker sällan något fantastiskt, något svårt eller komplext. Men det är mycket gojsande, letande och utforskande. Det krävs tålamod. Du behöver palla med att bli frustrerad ibland. Att kräva något nytt av kroppen är inte lätt och enkelt. Då hade kroppen redan gjort det. Jag säger ofta att om vi har lyckats bli frustrerade någon gång under klassen så har vi lyckats. Dvs vi har tagit oss utanför vår egen bekvämlighetszon och testat ny mark.
På yogamattan letar du på egen hand efter dina mönster och sätt att bryta dem eller byta ut dem. Kommer du på en Rolfingbehandling får du också hjälp utifrån, via mina händer, att skapa medvetenhet och uppmärksamma och testa nya sätt till rörelse. Kroppen är smart. Får den chans till ett bättre sätt att röra sig, ett bättre sätt som ”löser problemet” så anammar den det. Om du ger den tid. För rör du dig för snabbt faller gamla mönster snabbt tillbaka igen. Tålamod krävs. Och nyfikenhet. Men det är värt det! Hjälp kroppen finnas där för dig. Hjälp kroppen att möta dina krav. Hjälp kroppen att lösa problemen smart.
Kram, Åsa
2 reaktioner på ”Kroppen, den ultimata (?) problemlösaren”
Åsa, jag har SJUKT mycket träningsvärk i mina underben efter ett väldigt milt löppass i lördags. Jag kan bara tänka mig att det beror på att de hittat ett nytt sätt att jobba på, efter förra behandlingen? I så fall blev det nya sättet jobbigare, kortsiktigt 😉
🙂
Kan vara så. Eller så har du fått en fingervisning om att ditt löpsteg kräver för mycket av dina vader?
Kommentarer är stängda.